Sahlin: Rysslands agerande oroande

Oppositionsledaren Mona Sahlin (S) talar nu på Folk & Försvars rikskonferens. Hon är tuffare i tonen mot Ryssland än vi är vana att höra Socialdemokrater. Jag minns hur utrikesminister Sten Andersson (S) så sent som 1989 sa att Estland, Lettland och Litauen inte var ockuperade av Sovjetunionen. Den socialdemokratiska linjen innebar då att Baltikum skulle lyda under Moskva.
Men nu är Sahlin inte lika undfallande och underdånig om Ryssland.
Och om Afghanistan säger hon att svenska trupper inte kan dras tillbaka förrän säkerhet för civilbefolkningen upprättats. Det är också en annan tongång än de S-artiklar som publicerats av Pierre Schori och Tage G Peterson.
Sahlin ställer sig heller inte avvisande om samövningar med Nato.
Men i övrigt innehåller talet mycket floskler, som att regeringen varit ”pinsamt passiv” i nedrustningsarbetet. Vilket nedrustningsarbete? Hamas och Hizbollahs?
Den rödgröna försvarspolitiken framställs som att i allt väsentligt vara socialdemokratisk försvarspolitik. V har fått ge sig när det gäller samarbete med Nato och tillbakadragande från Afghanistan. MP om att stoppa vapenexport. De har fått löften om ”utvärderingar” av olika slag, och att Sverige inte ska leda snabbinsatsstyrkor i EU, typ Nordic Battlegroup.
— Det finns en bred samsyn i försvars- och säkerhetspolitiken, summerade Mona Sahlin.
Med andra ord: hon vill inte ha någon politisk strid om försvaret under valrörelsen.
Men det finns anledning att syna den rödgröna uppgörelsen i sömmarna. Kommer de rödgröna verkligen att kunna stå upp för skolflickorna i Afghanistan? Kommer man att orka fortsätta förnyelsen av försvaret, vilket kräver allt djupare samarbete med andra länder — och därmed med Nato — i övningar och kring vapensystem.
Och medan jag skriver detta, då utfrågningen av Sahlin börjat, dyker en spricka upp. Det framgår att Afghanistaninsatsen inte ingår i uppgörelsen mellan S-V-MP. Det betyder att V inte har vikt sig om kraven på trupptillbakadragande.
Det understryker behovet av att analysera vad Socialdemokraterna får släppa för att få med V och MP på ett gemensamt regeringsalternativ.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , , )

Rulla till toppen