Rättegången mot Geert Wilders påverkar hela Europa

Jag instämmer i den norska nyhets- och debattsiten Document.no som analyserar läget inför den rättegång i Holland där parlamentsledamoten Geert Wilders åtalas för ”hatbrott” därför att han producerat en islamkritisk dokumentärfilm, Rettssaken mot Wilders begynner neste uke:

Rättegången kommer troligen att få efterverkningar utanför Nederländernas gränser, eftersom processen redan följs med stort intresse utomlands.

En hollänsk nyhetsbyrå rapporterar, Wilders prosecution to go ahead:

— Det juridiska systemet i Nordkorea är bättre än det nederländska, sa Wilders till reportrar. Journalister har förbjudits att följa de inledande förhören och nekats tillträde till domstolsbyggnaden medan Wilders var där.

Muslimska grupper har försökt få Wilders åtalad sedan 2008 då dokumentärfilmen ”Fitna” hade premiär. Filmen är kritisk mot islam. Därför vill vissa, med stöd av FN-dokument, att all kritik mot religionen islam ska vara förbjuden.
Om Wilders fälls, betyder det att yttrandefriheten inte bara är under avveckling i Holland, utan att den står under attack i västvärlden generellt. En fällande dom i Holland kan leda till både ökad självcensur och ivrigare aktioner mot varje uttalande som inte höjer islam till skyarna.
Då är det Mellanösterns normer som tar över i Europa och vi kastas tillbaka till den tid då människor förföljdes därför att de inte löd diktat från överheten.
Det vore intressant att höra vad till exempel Dagens Nyheters redaktioner tycker om rättegången mot Wilders. Kulturredaktionen har ju redan deklarerat att man inte tänker försvara yttrandefriheten. Kommer DN att applådera ett återinförande av fängelsestraff för hädelse? Ställer DN och andra redaktioner upp på att att tidningar ska undergå censur på samma sätt som under andra världskringet (då hjältar som Torgny Segerstedt skrev kritiskt om Tysklands nya herrar även om han mordhotades och den statliga censuren slog till. DN skrev, naturligtvis, inget elakt om Nazityskland — förrän det stod klart att de skulle förlora kriget.)
Var står svenska medieaktörer och redaktioner? Det är dödstyst.
Se mer: AP i Dutch lawmaker tries to avoid hate speech charges, Channel 4 i Wilders challenges ’hate’ charges. (Andra intressanta bloggar om , , , ,, , , , , , , , )

Rulla till toppen