Ny EU-minister? Nej, tack!

När Europaminister Cecilia Malmström (FP) inom kort godkänts av Europaparlamentet som poliskommissionär är det dags att skrota denna statsrådspost i regeringen, skriver Expressen i ledaren Skrota EU-ministern:

Det är feltänkt att EU-frågorna till vardags ska skiljas ut som ett separat politikområde. De går i dag in i de flesta statsråds ansvar och bör hanteras fullt ut av dem.
Att ha en separat minister stärker en felaktig föreställning om att unionsfrågorna kan hanteras för sig själva, vid sidan av inrikespolitiken.

Jag instämmer. Unionens beslut påverkar alla delar av det svenska samhället, från bullbak till medborgerliga fri- och rättigheter. Att då ha en särskild minister för EU är ologiskt.
Dessutom tycker denna blogg att antalet statsråd kan minska. Göran Persson hade 22 ministrar och jag hoppades 2006 att Reinfeldt skulle minska antalet. Men det blev exakt lika många, 22.
Nu kan man avsluta mandatperioden med en mindre omfångsrik regering. Att gå från 22 till 21 innebär en minskning på 4,5 procent. Så mycket borde man kunna minska den offentliga administrationen i staten. På politisk nivå och på varje byråkratnivå därunder.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen