Norska tidningar publicerar Muhammedteckningar

Efter terrorattacken mot tecknaren Kurt Westergaard, 74, i hans eget hem har norska tidningar beslutat att publicera satirteckningarna om profeten Muhammed, rapporterar SVT i Muhammedbilderna publicerade i Norge:

Den norska tidningen Aftenposten publicerade på fredagen fem av de omtvistade danska karikatyrteckningarna av profeten Muhammed.

Också Bergens Tidende och Nettavisen har publicerat. Och Norsk Presseforbund tycker att angreppet på Westergaard gör det publicistiskt motiverat att trycka satirteckningarna.
När ska svenska medier publicera teckningarna? När ska svenska redaktioner ställa sig upp till yttrandefrihetens försvar?
Se sidan med Aftonposten nypublicering av satiren: faksimil. Publiceringen har följts av flera intressanta artiklar. Krenkes ikke av karikaturtegningene: “Liberala muslimer i nätverket LIM menar att konservativa muslimer har fått dominera offentligheten i Norge. Nu går de ut på barrikaderna för att säga att de inte är kränkta av karikatyrteckningarna.” Och i Trykk karikaturtegningene! rapporteras: “Nyckelpersoner i regeringspartierna Socialistisk Venstre och Senterpartiet uppmanar flera norska medier att trycka Muhammedteckningarna.”
Norska organisationen Human Rights Service, HRS, analyserar utvecklingen i Muhammed-saken vender seg:

Muhammedaffären har gått in i en ny, och förhoppningsvis, fruktbar fas. Flera medieredaktioner ser vikten av att publicera teckningarna som skapat så mycket bråk och som har resulterat i en rad demonstrationer, våld, mord och mordförsök. Fler har kanske också insett att den offerroll som många muslimska frontfigurer stöpt sig i är ett spel för gallerierna, och att Europa låtit sig luras av islamister. Sedan saken på nytt blivit aktuell kan det vara värt att göra en tillbakablick och analysera vad som egentligen skedde då det stormade som värst.

Men i Sverige är det dödstyst.
Här försvarar inte redaktionerna yttrandefriheten. Snarare tvärtom. I Dagens Nyheter framför kulturredaktionen förslaget att man ska sluta försvara yttrandefriheten överhuvudtaget, eftersom den används för att provocera. Därmed låter Dagens Nyheter som de maktfullkomliga som genom historien använt just det skälet för att strypa yttrandefriheten.
Hur illa ställt är det med svenska mediebranschen? Finns det inga som har stake nog att stå upp för västerlandets grundläggande värderingar? Är fegheten så total?
Det är beklämmande. Men som tur är kan vi medborgare via nätet följa tidningar i Norden, i Europa, i Amerika där journalister tar sitt uppdrag på större allvar än i vårt land.
Mer i bloggen: Muhammedteckningarna i retrospektiv. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen