Medierna, terrorhoten och yttrandefriheten

Sedan en islamist försökt döda danske satirtecknaren Kurt Westergaard, 75, i hans hem har svenska medier bitvis haft en annan ton än när Muhammedteckningarna publicerades 2005. Då ställde sig svenska medier på terroristernas sida och diskussionen gick i riktning mot att yttrandefriheten måste begränsas för att inte såra extremister.
Nu – flera år senare – börjar man förstå att man inte kan ursäkta våldsverkare och dem som använder hot för att få sin vilja igenom. Sydsvenska Dagbladet skriver i ledare, Att stå neutral är inget alternativ:

Westergaard är en av många konstnärer och intellektuella som de senaste decennierna blivit måltavla för muslimska fanatiker. Den förste att utsättas var författaren Salman Rushdie som 1989 dödsmärktes av den iranske ayatollan Ruhollah Khomeini för sin bok Satansverserna.
Hotet från islamistisk terrorism följer världen som en hotfull skugga in i 10-talet.

Till och med DN-Kultur, som närmast dyrkat Hizbollah när de anföll och dödade israeler, har nu betänkligheter. Dan Jönsson skriver idag (ej online):

Jag hör personligen till dem som anser att rätten att få rita dumma teckningar trots allt är en viktig och självklar rättighet.

Men sedan beklagar han att västlänningar använder sin yttrandefrihet. Och han, som tillhör DN:s kulturredaktion, tänker sluta att försvara yttrandefriheten om den fortsatt används som ”spjutspets mot terrorn”. Jo, han skriver att yttrandefriheten ”blir omöjlig att försvara”!
Dagens Nyheter befolkas alltså med personer som kröker rygg åt ayatollan Khomeini och hans dödsfatwa mot Salman Rushdie. Hade Dan Jönsson skrivit i DN på 1930-talet hade han talat om hur dum Torgny Segerstedt i GHT var som kritiserade nazisterna. Jönsson hade säkert skrivit att han inte tänkte försvara yttrandefriheten om den användes som en spjutspets mot nazismen.
Så. Fortfarande förstår inte DN att yttrandefriheten är under attack av fundamentalister, vars syfte är att uppnå just det Jönsson säger att han tänker göra: sluta försvara yttrandefriheten.
För varje diktatur är alltid den frihet som är viktigast att kuva just yttrandefriheten. Bara om den knäcks, kan övrigt förtryck inledas. Det förstod ayatollan Khomeini. Men det förstår inte Dagens Nyheters medarbetare. Därmed fortsätter de att likt nyttiga idioter gå i terrorns och tyranniernas ledband.
Mer i bloggen: Muhammedteckningarna i retrospektiv. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen