Här i Stockholm låg temperaturen på minus 16 grader i morse. Och kallt har det varit i mer än en vecka nu. Påfrestningarna på energisystemet börjar bli kritiska. I SVT Rapport igår sa statssekreterare Ola Alterå (C) att få kraftverk, som kärnkraften består av, innebär sårbarhet. Flera reaktorer är för tillfället avställda pga underhållsarbete vilket skapar problem.
Men det är ju också så att Sverige i förtid avvecklat de två reaktorerna i Barsebäck. Det var ett politiskt beslut som var dyrt för skattebetalarna. Och det riktigt allvarliga är ju att politiker avvecklar energikällor utan att först ha sett till att de ersatts med andra konkurrenskraftiga energileveranser, eller sänkt energiförbrukningen.
Och nu kan EU komma att rikta kritik mot att Sverige stryper exporten av el till Danmark, rapporterar Kvällsposten i Inte bara kylan slår mot Sydsverige:
I klartext har vi slutat exportera till Danmark. Vilket kanske inte är mer än rätt eftersom Danmark så länge – även om opinionen nu tycks ha svängt – pressade på för en stängning av Barsebäck.
Nu klagar däremot Danmark på detta till EU-kommissionen. När Sverige knäpper av strömbrytaren för export får Köpenhamnsområdet problem.
Danmark har kanske möjlighet att få gehör för sin klagan. EU-kommissionen har gjort en preliminär bedömning och funnit att Svenska kraftnäts hantering kan strida mot EU-fördragets regler.
Alltså, nu kommer kritik för minskad elproduktion från dem som krävt att kärnkraftreaktorer skulle stängas.
Efter den här vintern borde alla begripa att energiförsörjningen i ett samhälle inte får reduceras till en politisk lekstuga.
(Andra intressanta bloggar om politik, kärnkraft, vattenkraftl, energipolitik, energi, alternativ energi, el, EU, kyla)