Jämt mellan blocken

Det är en grov överdrift när DN/TT med anledning av senaste Skop-mätningen skriver att det rödgröna blocket har ”en klar ledning” över det borgerliga.
Mätningen visar 48,4 procent för oppositionen och 46,3 procent för regeringen. I USA och Storbritannien, där man är van att hantera två regeringsalternativ, betraktas en skillnad på 2,1 procent som ingenting. Det räcker med att 1,1 procent av väljarna byter sida så har balansen tippat över.
En riktigare bedömning är alltså att Skop visar att det är jämt mellan blocken.
Andra mätningar har visat att hösten 2009 gick oppositionens väg. Dock inte alls i den självklara och tydliga riktning som journalister — av någon anledning — beskriver det som.
Av min tabell ”Opinionsmätningar” (se högerspalten) framgår att de rödgröna, som snitt för alla opinionsmätningar, mellan september och december har ökat sitt väljarstöd från 48,1 till 49,6 procent. Alliansen har minskat från 44,4 till 43 procent.
Det är inga stora rörelser.
Att det ändå beskrivs så beror på att budbärarna är partiska och har ett ärende: att försöka stärka moralen hos de rödgröna och undergräva den för Alliansen.
Gå inte på mediernas manipulationer. Se igenom dem.
De mindre borgerliga partierna ligger alltid sämre till mellan valen än i faktiskt valresultat. Här finns erfarenhetsmässigt åtminstone 3 procentenheter att hämta hem, från osäkra och sofflocket. Med dem står det 49-46 och det räcker att 1,5 procent under valrörelsen inser att regeringen har bättre politik för fler jobb och bättre ekonomi än oppositionen.
Så här på andra dagen av valåret 2010 kan vi se fram emot en spännande valrörelse.
 (Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen