Islamismens utbredning uppe i partiledardebatt

Jag har missat att lyssna på efterdagens debatt i P1:s Studio Ett. Svenska Dagbladet ger en summering i Reinfeldt och Sahlin i debattduell.
För ovanlighetens skull togs frågan om islamism upp, knuten till att det i Frankrike finns lagförslag om att förbjuda burka. Så här svarade kombatanterna:

Fredrik Reinfeldt säger att han tror på det öppna samhället och tror inte på ett samhälle där kvinnor inte ska få visa sig. Han vill inte se fler kvinnor som går i burka i till exempel tunnelbanan, säger han men påpekar att det är en personlig åsikt och inte har att göra med lagstiftning. Han vill trycka tillbaka dem som sympatiserar med att kvinnor döljer sitt ansikte.
Mona Sahlin tycker att religionsfrihet är det viktigaste och tror inte på ett förbud för burka i till exempel tunnelbanan, även om hon säger att hon anser att burka är ett tecken på kvinnoförtryck.
– Jag tror att ett förbud stigmatiserar istället för att frigöra, säger Mona Sahlin.
– Vi pratar ofta om regler och förbud. Låt oss prata friheter. Säg till unga invandrartjejer att här får man klä sig hur man vill och här får man gifta sig med vem man vill. Vad ska de annars tycka om det land de hamnat i? undrar Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt säger att invandrartjejer måste kunna säga ifrån mot de grupper, i hemmet eller ute, som bestämmer hur de ska klä sig och vara.
Fråga: Hur ser du på islamismens utbredning i förorten?
– Det är något att ta på stort allvar. Ett sätt är att ha bra skolor, särskilt i utsatta områden, som kan förmedla kunskap om att man kan få jobb i Sverige. Och som förmedlar andra sätt att tänkta, säger Fredrik Reinfeldt.

Det här är ju ett första steg: erkänna att det finns problem. Nästa steg borde vara att öppet och seriöst — alltså utan självcensur, glåpord eller personpåhopp — diskutera vilka problemen är, hur allvarliga de är och hur utvecklingen kan åtgärdas.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen