Frisläppta från Guantanamo planerar nya terrordåd

Den så kritiserade förvaringen av misstänkta terrorister i Guantanamo håller på att avvecklas. Vad händer med de som släppts?
De verkar återuppta sina aktiviteter: att döda civila i terrordåd. Det rapporterar London Times i Freed Guantánamo inmates are heading for Yemen to join al-Qaeda fight:

Åtminstone ett dussin tidigare Guantanamofångar har anslutit sig till al-Qaida i Jemen, enligt uppgifter till Times, samtidigt som oron växer över landets förmåga att ta emot ytterligare nära 100 fångar därifrån. […]
Sex fångar anlände till Jemen förra månaden. Efter juldagens bombförsök på flygplan på väg till Detroit är amerikanska myndigheter bekymrade över att landet utvecklas till ett centrum för terrorism. Elva av de fångar som anslutit sig till al-Qaida i Jeman är födda i Saudiarabien. Organisationen slog samman sina enheter i Saudiarabien och Jemen förra året.

En del av president Obamas partikamrater ansluter sig nu till republikanerna i motstånd mot att överföra fångar från Guantanamo till Jemen, rapporterar Fox News i Some Dems Join GOP Opposition to Gitmo Transfers to Yemen:

”Jag anser att det är fel tidpunkt att sända 90 [Guantanamofångar] till Jemen sa kongressledamoten Jane Harman (demokrat) till ABC.
Sex jemiter som återvände förra månaden släpptes av regeringen eftersom de inte ansågs utgöra något hot, sa en jemitisk regeringstjänsteman till AP.
Obama har sagt att en al-Qadiagrupp som opererar i Jemen verkar ligga bakom försöket att spränga ett flygplan på väg till USA på juldagen.

Ja, jag undrar vad som händer om terrorister lyckas genomföra terrordåd med hundratals, kanske tusentals, dödsoffer och det visar sig att de släpts ut från Guantanamo.
Jag anser att det var rätt av president George W Bush att internera dem, men fel att flytta dem från krigsområdet i Afghanistan och fel att försöka skapa ett nytt juridisk lagrum för illegala kombatanter. Det hade varit bättre att upprätta ett läger för krigsfångar i Afghanistan och behandla dem som krigsfångar enligt Genevekonventionen. Då hade man kunnat hålla dem till konflikten är över, dvs inte släppa dem förrän hotet från terrorism i Afghanistan upphört.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen