Terrormisstänkt levde i lyx

Den man som försökte spränga passagerarplan på juldagen kom från en synnerligen previligierad bakgrund, rapporterar brittiska Independent i Wealthy, quiet, unassuming: the Christmas Day bomb suspect:

Med hans rikedom, previlegier och utbildning vid en av Storbritanniens främsta universitet hade Abdul Farouk Abdulmutallab världen för sina fötter och möjlighet att fritt välja vilken framtid som skulle bli hans.
Istället valde han att försöka detonera 80 g explosiv massa insydd i underkläderna och spränga ett passagerarplan på juldagen.

Därmed liknar hans bakgrund i hög grad de 19 muslimer som låg bakom attackerna 11 september 2001. De kom också från välbärgade familjer och hade förmånen att studera vid europeiska universitet.
Vad är det som får dessa priviligierade unga muslimer att vilja döda västerlänningar? Kan man komma ifrån att de i sin religion från barnsben får lära sig att de “otrogna” är undermänniskor? Den islamska skolningen liknar i hög grad den nazistiska. Att göra skillnad på människor beroende på deras bakgrund.
Och vad gör muslimska auktoriteter för att ändra och förhindra detta? Ingenting. Istället utmålas terroristerna på många håll, inte minst av Hamas, Hizbollah och al-Qaida som hjältar och martyrer. Saudiarabien betalade länge stora summor till de palestinska familjer vars söner sprängde sig själva och israeler till döds.
När ska vi utmana denna våldskultur på allvar? Hur många terrordåd till ska behöva ske innan muslimska ledare ställs till svars för de sätt som unga människor uppfostras?
Se mer DN, (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen