Sverige får med gott beröm godkänt för ordförandeskapet

Under rubriken “Beröm för EU-halvåret” skriver DN (ej online):

Sverige får ros från flera håll. Många prisar det effektiva ledarskapet med pålästa tjänstemän, papper som kommer i tid och möten som inleds på minuten. […]
Reinfeldts lågmält förhandlande och lyssnande stil tycks ha gått hem. Speciellt får han beröm för att ha behållit kylan i relationen till den tjeckiske presidenten Vaclav Klaus som till sist bevekades och skrev under EU:s nya regelbok, Lissabonfördraget.
“Jag önskar att Sverige alltid vore ordförandeland i EU”, sa en journalist till mig nyligen. Hon uppskattade lättheten att få kontakt med sakkunniga och stabiliteten.

DN-korrespondenten Marianne Björklund har också talat med ett antal andra Brysseljournalister om det svenska ordförandeskapet.
Anreu Misse, El Pais, Spanien:

Det har varit ett bra ordförandeskap jämfört med många andra. Sverige har visat effektivitet [exempelvis om de] nya reglerna för övervakning av finansmarkanden.

Jean-Jacqes Mevel, Le Figaro, Frankrike:

Från franskt håll finns alltid en misstanke om att Sverige inte delar franska prioriteringar, men jag tycker att Sverige gjort det bra.

Fernando Brito, nyhetsbyrån Lusa, Portugal:

Sverige nådde alla mål man hade satt upp. Det har varit ett väldigt effektivt ordförandeskap som bekräftar alla “fördomar” om Norden. Inget latinskt i sista minuten, inga improvisationer. Allt har gjorts som förväntat och folk har varit väldigt tillgängliga. I södra Europa är vi inte vana vid ett sådant bra maskineri.

Det som får kritik är korridormyglet kring utseendet av nye EU-presidenten och utrikesministern, och de lättviktiga personer som utsågs. Men det var ju inte Reinfeldt som hade avgörandet i sin hand. Det som var hans uppgift var att få enighet tillstånd. Och det fick han ju.
Det är viktigt att den svenska regeringen får ett så gott betyg av Europa. Alliansen visar att man är regeringsduglig på en internationell nivå. Sverige har en kompetent regering. Det är något svenska folket bör ha i minnet inför valåret.
För allt Europafokus har gjort att Alliansen tappat mark i hemmaopinionen under hösten. Nu måste regeringspartierna ta tillbaka kommandot i inrikespolitiken.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen