S vill öka svartjobben igen

I ledare skriver Göteborgs-Posten, Husavdrag gynnar alla:

Socialdemokraterna vill ta bort skatteavdraget för hushållsnära tjänster trots att detta varit gynnsamt för samhället. De borde tänka om.

Tidningen pekar också på det helt ologiska i Socialdemokraternas politik, att man vill behålla ROT-avdragen. Alltså avdragsrätt för ombyggnader i hemmet. Det är okej. Men hushullsnära tjänster är däremot något förfärligt.
Här ligger en djup primitivitet i det socialdemokratiska tänkandet. Att städa åt någon annan anses vara uttryck för klasspolitik. Socialdemokraterna lever här kvar i 1800-talet.
Och detta synnerligen otidsenliga tänkande kommer att få dramatiskt negativa följder om de omsätts i verklighet. G-P skriver:

Trots att husavdraget – som de nu sammanslagna systemen med RUT- och ROT-avdrag kallas – kostat staten nästan 6 miljarder bedömer Skatteverket att det i slutändan genererar en vinst. Detta tack vare att fler har råd att anlita en städfirma, vilket skapar arbetstillfällen som genererar skatteintäkter. Sedan avdragen för hushållsnära tjänster infördes har tusentals människor kunnat gå från arbetslöshet till ett jobb inom tjänstesektorn. Ett arbete som dessutom är vitt med allt vad det innebär. Till exempel ett tryggare arbetsliv och bättre villkor.
Skulle en eventuell rödgrön regering nästa år göra slag i saken och avskaffa hushållsdelen av husavdraget skulle det resultera i att många människor skulle förlora sina jobb.

Så smått klarnar alternativet till Alliansen: människor ska leva på sjukbidrag och svartarbete, inte på vita jobb.
Vill svenska folket ha det så?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen