Kommunpampar tvingas backa om snusförbud

Flera medier har rapporterat att kommunpolitiker som leker förmyndare gått på pumpen i Umeå. DN skriver, Protester stoppade snusförbud:

Rökförbud räcker inte. Flera kommuner inför nu snusförbud för sina anställda. Men frågan stöter på patrull. I Umeå tvingades politikerna backa och ta tillbaka sitt beslut. “Om de förbjudit det hade jag snusat mer i ren djävulskap”, säger Keijo Terkiö, 50, kommunanställd idrottsplatsarbetare i Umeå.

Min reaktion är densamma som Östgöta Correspondentens, i ledaren Våga vägra förbud:

Trenden med att arbetsgivare har synpunkter på om deras anställda röker, snusar, dricker, motionerar, mediterar eller tar långa promenader är oroande eftersom den hotar den personliga integriteten. Vad jag, du och alla andra gör på våra raster eller på fritiden ska inte spela någon roll – så länge vi sköter våra jobb.
Fler borde därför göra som Umeåborna: Protestera mot klåfingriga arbetsgivare.

Men man borde fråga sig varför arbetsgivare gör detta. Och svaret är att arbetsrätten och skatte- och avgiftssystemen är uppbygda så att arbetsgivare faktiskt adopterar sina anställda. Arbetsgivaren blir kostnadsansvarig för de anställdas hälsa och förutsätts lägga ut stora pengar på rehabilitering och andra merkostnader för anställda som kanske inte sköter sin hälsa som man borde.
Det är alltså det socialdemokratiska systemet som gör att företag och arbetsgivare rent ekonomiskt tvingas lägga sig i sina anställdas livsvanor.
Här borde systemen ändras. Anställda borde få ut arbetsgivaravgiften som lön — en 30-procentig lönehöjning. För att sedan själv vara ansvarig för att teckna sjuk- och sjukvårdsförsäkring mm. Då blir det en sak mellan den enskilde och dennes försäkringsbolag vilka risker man tar. Försäkringsbolag kan ge rabatt för dem som lever sunt, det ligger inom ramen för riskbedöming och debiterad premie.
Därmed slipper arbetsgivare att tvingas agera förmyndare åt folk. Det är bra både för arbetsgivarna och för medborgarna.
Vi måste lära oss att se logiskt på ansvar, skyldigheter och rättigheter. Vi kan inte hela tiden skyffla över allt på stat eller arbetsgivare.
Vi måste som medborgare ta vårt eget ansvar, göra våra egna val — och ta konsekvenserna av dem!
Mer i bloggen: Varning för förmynderi i hälsopolitiken.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen