Kommuner satsar på byråkrati mer än på vård, skola, omsorg

Idag presenteras synnerligen viktig statistik på DN-Debatt, Regeringens nya miljarder göder kommunbyråkrater.
Nationalekonomen Johan Kreicbergs har utifrån SCB:s uppgifter räknat fram vad svenska kommuner, landsting och regioner egentligen satsar på, och det är inte det vi medborgare vill ha — välfärdstjänster — utan offentlig byråkrati. Rapporten Byråkratexplosionen (Timbro) kan summeras så här:

Medan yrkesgrupper inom vård, skola och omsorg ökade sysselsättningen med 9 procent åren 2001–2007 växte antalet administratörer i kommuner och landsting under samma period med 29 procent.

Det är något alla med sunt bondförnuft vetat sedan länge. Kommuner göder sig själva och utökar sin egen interna verksamhet medan skolbarn, äldre och sjuka lämnas därhän. Orsaken är enkel: konkurrens på riktigt saknas. Precis som i gamla sovjet blir den politiska verksamheten en stat i staten. Fortsätter utvecklingen kommer det i framtiden att finnas tiotusentals skolbyråkrater och sjukvårdsbyråkrater men inga lärare eller läkare. Det visar historiens alla socialistiskt styrda organisationer.
Vi medborgare och konsumenter måste få avgöra vilka vårdgivare vi vill använda. Vi måste få makten över skattepengarna. Helst genom att arbetsgivaravgiften blir lön så att vi kan köpa tjänster själva, eller via pengsystem som politikerna inte kan manipulera i låtsassystem.
Bara om verksamheterna sätts i fokus kommer pengarna att gå till lärare, sjuksköterskor, läkare och omsorgspersonal. Politikerna är byråkratins fångar och lydiga redskap. Deras makt måste föras över till oss medborgare och konsumenter.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen