Sverige bäst i världen på vaccinering

Som vanligt jämförs genomförandet av en viss åtgärd med en utopisk perfekthet sanarare än med hur andra gör i verkligheten. Självklart är vaccineringen mot svininfluensa inte perfekt. Men tydligen är inget land bättre än Sverige. Det rapporterar Fokus i Sverige visar vägen:

På en månad har över 2,5 miljoner svenskar fått 0,5 milliliter Pandemrix i armen. I en minutiöst noggrant planerad procedur fördelas och levereras 18 miljoner doser vaccin till Sveriges landsting och vårdinrättningar. Det som just nu pågår på vårdcentraler och i skolor runt om i landet är den största massvaccineringen i Sveriges historia. […]
Sverige har dessutom blivit föregångsland för alla de länder som beslutat om massvaccinering. Att Sverige är det land i världen som kommit längst med vaccineringen kan delvis förklaras med att vi nu är ordförande i EU och det är extra angeläget att föregå med gott exempel. […]
-– Det svenska vaccinationsprogrammet ser ut att vara mycket välorganiserat och effektivt. Vi har att lära av er, säger Björn Guldvog [vid norska socialstyrelsen].
– Att behöva köa i ett par timmar är besvärligt, men det kan knappast kallas för kaos. Det är oundvikligt att tvingas vänta när många ska vaccineras på kort tid, säger smittskyddsläkaren Leif Dotevall.

Så låt oss känna lite stolthet för att vårt land ändå visar betydande handlingskraft när det anses viktigt. Det finns trots allt en hel del kompetens i vårt svenska hälso- och sjukvårdssystem.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen