Spårvägen gör Sverigecomeback

I Stockholm motsätter sig Socialdemokraterna spårvägens återkomst, men de är som vanligt på fel sida om utveckling och framsteg. Metro rapporterar, Spårvagnar gör Sverigecomeback:

Intresset för spårvägstrafik på topp. Nio svenska städer ligger i startgroparna för nya projekt. […]
Jens Forsmark är samordnare på föreningen Spårvagnsstäderna, som jobbar för att underlätta spårvägsutbyggnad. Han menar att fler städer ser spårväg som ett verktyg för stadsförnyelse.
– Vad vi ser nu är att det finns ett växande intresse bland kommuner att satsa på spårvagnstrafik. Det är bra för stadsmiljön och den globala miljön.
Jens Forsmark menar att det även finns marknadsmässiga fördelar.
– Man lockar till sig investeringar av bostäder, handel och kontor där det finns bra kollektivtrafik.

Spårväg är ett utmärkt transportmedel för att ersätta buss på hårt belastade sträckor. Den tillför stadsmiljön något extra. Jag har svårt att sätta fingret på det, men spårväg har både en mysfaktor och är samtidigt väldigt effektivt när det gäller att flytta människor. Men i Stockholm är debatten intensiv, Omstridd spårväg påbörjad:

Spårväg City har lett till en hård debatt mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) ser Tvärspårvägen som en modern satsning i en växande storstad som kommer att få många resenärer. Jan Valeskog (S), vice ordförande i trafiknämnden i Stockholm, ser spårvägen som ett dyrt borgerligt prestigeprojekt som kommer att skapa kaos för bilister på väg från Östermalm mot city.

Socialdemokraterna har också motsatt sig spårväg från Odenplan till Karolinska sjukhuset och den nya stadsdel som byggs på Norra station. Man vill ha tunnelbana. Men om en av de tre gröna linjerna delas av till Karolinska tappar hela västra staden (från S:t Eriksplan över Kungsholmen, Bromma, Vällingby och Hässelby) en tredjedel av sina turer. Det är ett befängt förslag från Socialdemokratin. Alliansen borde i dessa stadsdelar göra klart hur stora försämringar S och de rödgröna vill åstadkomma i deras kollektivtrafik.
Se mer: Startskott för spårväg i Stockholms city, Kollektivtrafik: Spårväg ger i dag mer för pengarna än t-bana, Spårväg till Karolinska, Flera spårprojekt väcks till liv igen, DN-Debatt1, 2
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen