Snackis på östkusten

Tyvärr, det sägs inte så mycket om att EU:s ordförande Fredrik Reinfeldt kommer hit till Washington på måndag. Här talas det just nu mest om ett fyllnadsval till kongressen, i New Yorks distrikt 23. Det var ett distrikt om Obama vann, men där en utbrytare ur republikanska partiet nu kan vinna.
Gräsrötterna i republikanerna vänder ryggen till den moderate kandidat som partiet nominerat, för att istället sluta upp bakom den oberoende kandidat som vill sänka skatterna och har tydlig konservativ profil, Doug Hoffman.
Flera av nationellt kända republikaner har hängt på och uttalat sitt stöd för Hoffman, istället för det egna partiets kandidat.
I opinionsmätningarna har republikanske kandidaten halkat efter och låg tidigare i veckan på 20 procent medan Hoffman och demokraternas kandidat låg jämsides på 35-36 procent.
I går hoppade den av republikanska partiet nominerade kandidaten av. Valet står nu mellan en demokrat och en konservativ. En seger för en klart konservativ kandidat i en valkrets som Barack Obama vann för ett år sedan kan tyda på att opinionen i USA svänger.
Medierna talar naturligtvis hellre om “intern splittring” inom republikanerna än om det faktum att en konservativ kan vinna över demokratisk motståndare.
I vilket fall blir det intressant att se hur det går i två guvernörsval och detta fyllnadsval på tisdag. Har den politiska vinden börjat vända i republikansk/konservativ riktning eller bär Obamarama-stämningen fortfarande?
Se mer: Scozzafava drops out of race, In a war within GOP, the right wins a battle och  Base sends GOP warning shot in NY-23.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen