Ryssarnas besök avlöpte fredligt

I Folkbladet (S) sammanfattar Widar Andersson det senast i raden av EU-toppmötet i Sverige, det mellan EU och Ryssland, Emotionelle Bildt:

Ryssarna har varit i Stockholm. För några hundra år sedan hade ett sådant besök troligen varit förknippat med död, brand och våld. Nu går det annorlunda till […] stämningen var god, frosten tinade och alla var nöjda. I ett historiskt perspektiv är det ett mycket gott utfall av en rysk visit i Stockholm. […]
[Carl Bildts] hårda uttalanden mot Ryssland i samband med Georgienkriget för drygt ett år sedan skapade en frostig relation mellan oss och ryssarna. På en presskonferens i går tonade Medvedev ner betydelsen av det som varit. Carl Bildt hade varit ”emotionell”, sa Medvedev; Bildt hade uttalat sig ”förhastat”.

Ja, självfallet gjorde utrikesminister Bildt rätt när han sa några sanningens ord om den ryska invasionen. Att tala klartext är inte, som många märkligt nog inte begriper, till nackdel i det långa loppet. Även om det tillfälligt blir frostigt, ger det i längden respekt att man är ärlig och talar om var man står. Och att man står för något överhuvudtaget.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen