Baronessan och Humpty-dumpty – Europas nya ledare

Nyhetsredaktionerna runt om i världen tror inte sina öron. Signalerna från EU-toppmötet i Bryssel ikväll, som leds av Fredrik Reinfeldt, är att två totalt okända personer ska leda Europaunionen med nära 500 miljoner invånare.
Beligens helt nyligen utsedde premiärminister Herman van Rompuy (kristdemokat) och den brittiske kommissionären sedan 1 år, Baronessan Ashton of Upholland (arbetarpartiet, förstås). Den förstnämnde EU-president och den sistnämnde EU:s “utrikesminister”.
Min stillsamma fråga är: hade dessa blivit valda om EU följt grundläggande demokratiska spelregler, dvs att folket haft avgörandet i sin hand?
Självklart inte!
Tänk om Sveriges statsminister utsågs vid en middag med exempelvis landshövdingarna och de kunde kasta in namn på kandidater som aldrig behövt ställa upp i val? Ingen hade ansett den processen demokratisk.
Men så går det till i Bryssel.
Se mer: Who is Herman Van Rompuy?, Envoy lets slip EU presidency pact by France and Germany, Belgian-British duo leads race for EU’s top jobs.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen