Minnet av Kristallnatten 9-10 november 1938

För 71 år sedan ägde Kristallnatten rum, då nazismens övergrepp mot de judiska medborgarna blev internationellt uppmärksammade. Förföljelsen hade påbörjats långt tidigare, både i form av våld och Nürnberglagarna med avskaffande av medborgerliga rättigheter och förbud för icke-judar att gifta sig med judar. Men med Kristallnatten blev brutaliteten och det primitiva våldet helt öppet.
Minneshögtiderna för Kristallnatten har hamnat i skuggan av firandet av Berlinmurens fall. Men i Stockholms stora synagoga höll Franz T Cohn ett personligt anförande, som Svenska Dagbladets ledarblogg återger, “Vi besegrade Hitler”. Här följer avslutningen:

Lärdomen som drogs efteråt av alla judar, både i Israel och utanför, det var naturligtvis att alltid ta hot från demagoger som sitter i maktposition på fullaste allvar. Det får aldrig hända igen!
Nu hotas de nära 6 miljoner judar som idag lever i Israel. Hotet har uttalats av Irans president Mahmoud Ahmadinejad: ”Israel skall försvinna från kartan!” Samma hot finns i Hamas stadgar och i deras uttalanden. Hamas behärskar Gaza, som ni vet. Samtidigt vräker den arabiska hatindustrin ut Hitlers Mein Kampf, Sions Vises Protokoll och annan antisemitisk litteratur i stora upplagor, inte bara i de egna länderna, för att demonisera både judarna och Israel. Hela den klassiska europeiska lögnpropagandan om judar översätts och sprids effektivare än vad nazisterna kunde, med hjälp av satellit-tv, parabolantenner och Internet.
Trots allt är jag är optimist.
Vi judar som folk har överlevt stora hot under 4000 år.
Vi kommer att klara oss!

Det är i detta historiska perspektiv jag betraktar staten Israel. Och jag känner stor respekt för att denna lilla minoritet med sådan kraft och tydlighet visar att man inte frivilligt tänker låta sig utsättas för ett nytt utrotningsförsök.
Varför kan inte grannarna i Mellanöstern låta den lilla, smala landremsa som Israel utgör — inklusive de flesta bosättningarna — vara ifred? Landremsan är ju så smal att den knappt syns på den övre kartan över Mellanöstern.
Israels grannar kontrollerar ju dessutom redan större delen av områden i det gamla brittiska NF-mandatet Palestina, det vill säga det som blev Jordanien (mörkare brunt på nedre kartan).
Se mer: Israel 60 år.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen