Mahmoud Aldebe hoppar av från C

Mahmoud Aldebe, ordförande för Sveriges muslimska förbund, hade tänkt försöka kandidera till riksdagen genom Centerpartiet. Eftersom svenska partier är öppna, kan vem som helst bli medlem och skriva upp sig som kandidat inför medlemsomröstningen. Det är i denna omröstning som den första lämplighetsprövningen sker. Det tål att sägas, eftersom jag fått flera mejl som undrar hur C kan utse Aldebe till riksdagskandidat. Det har partiet inte gjort. Han har anmält sitt intresse. Men nu hoppar han av, rapporterar Expressen i Islamofobbråk fortsätter – Aldebe hoppar av:

Aldebes kandidatur har väckt starka känslor eftersom han bland annat för några år sedan föreslog sharialagar för muslimer i Sverige.
Elisabeth Thand Ringqvist, sakkunnig hos Maud Olofsson och kandidat för partiet i riksdagsvalet nästa år, skrev i en debattartikel i Expressen om Aldebe att ”islamister hör inte hemma i C”.
Hon bemöter nu Aldebes anklagelser om islamofobi.
– Han vill gärna säga att jag är islamofob. Jag har bara pekat på att vill man dra politiska konsekvenser av sin religion så är det ett ganska vedertaget begrepp att säga att nån är islamist, säger Thand Ringqvist.

Partisekreteraren Anders Flanking säger till Expressen om Aldebe:

– Han säger sig i dag ställa upp på den politik vi har och det må vara hänt. Men det är inte alls länge sen han hade de här uppfattningarna så jag tror att han hade fått svårt att företräda oss.
– Dessutom har han väl inte fått så starkt stöd i medlemsomröstningen.

Så fort Aldebe inte får som han vill slänger han med automatik fram islamofob-anklagelsen. Men den som vill mötas med respekt bör argumentera i sak istället för att kasta grova personliga anklagelser omkring sig. Det börjar bli tröttsamt att höra detta tillmäle i tid och otid.
Se mer i bloggen: Toleransens gränser i partinomineringar. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen