Löjliga påhopp på Maud Olofsson

Nu blir jag trött på den svepande kritik som journalister i flock och utan att tänka riktar mot näringsminister Maud Olofsson (C) för att hon satt Vattenfalls ledning på plats. Nu senast i Dagens Nyheters ledare, Politisk skadegörelse.
Där påstår DN att krisen är “framkallad” av näringsministern. Jasså? Varför hamnade Vattenfall på förstasidorna förra veckan? Därför att TV4 avslöjat att Vattenfall planerade att sälja elnätet i Sverige.
Har DN glömt rubrikerna den 11/11, som VATTENFALL TÄNKER SÄLJA ELNÄTET (TV4) och VATTENFALLS HEMLIGA PLAN: SÄLJ ELNÄTET (Expressen). Där hette det:

Den statliga eljätten Vattenfall planerar att sälja hela sitt svenska elnät, avslöjar TV 4 Nyheterna. Syftet är att få loss pengar för att investera i brittisk kärnkraft.
En eventuell försäljning beräknas vara värd närmare 50 miljarder kronor. Enligt ett internt styrdokument som TV 4 tagit del av vill Vattenfall hitta en köpare till årsskiftet. Målet är att slutförhandla affären senast nästa höst.
Koncernchefen och vd:n Lars G Josefsson beskrivs som den drivande kraften bakom planen, som samtidigt har väckt protester inom Vattenfalls ledning.

När näringsministern samma dag fick frågan vad hon ansåg, svarade hon att Vattenfall har gjort mycket bra men nu är hon mycket kritisk. Om försäljningen sa hon: “Det är inte aktuellt. Vi har sagt nej till det. Vattenfall ska inte sälja elnätet, det har Vattenfalls styrelse beslutat.”
Vad annat hade hon kunnat göra? Regeringen har avvisat förslaget, ändå dyker det upp igen. Skulle DN:s ägare acceptera att företagets vd gör något som ägarna sagt nej till? Självfallet inte. Men när det gäller Vattenfall ska tydligen ägarna acceptera vad som helst.
Och vad är den konkreta anklagelsen från DN? Olofsson har “skickar sina projektiler mot Lars G Josefsson via tv, tidningar och radio”.
Så näringsministern skulle hållt tyst? Hahaha. Hur hade medierna, inklusive DN, reagerat då? Gissa en gång! Man hade startat ett drev utan like.
När TV4 avslöjat exempel där bolagsledning och staten som ägare haft olika uppfattningar, då har frågan lämnat flaskan och är där ute i offentligheten. Att beskylla Maud Olofsson för detta är absurt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen