Ungdomsarbetslösheten i Sverige har länge varit högre än i andra länder. Arbetsrätten är en viktig förklaring.
Tyvärr är ju Nya Moderaterna och LO överens om att inte liberalisera LAS eller andra regler som fungerar som privilegier för dem som är inne på arbetsmarknaden, men som höga trösklar för dem som ännu inte kommit in.
Men inte något ont som har något gott med sig.
Förmodligen har den kritik som många, inklusive denna blogg, riktat mot reglerna som stänger unga ute, pressat LO att gå med på regeringens förslag till lärlingssystem. Det har ju en tröskelsänkande effekt. Dagens Nyheter rapporterar, Alliansens lärlingar får LO-stöd:
Efter många års tveksamhet är facket nu berett att acceptera ett nytt lärlingssystem. Den borgerliga regeringens kommande förslag vinner gehör i LO-borgen.
Med mindre än ett år kvar till valet kan den borgerliga regeringen räkna med att få fackets stöd i frågan om införande av ett nytt lärlingssystem.
– Så länge vi från fackligt håll känner att det här först och främst är en utbildning och inte billig arbetskraft finns det en öppenhet för det här systemet, säger Irene Wennemo, chef för LO:s arbetslivsenhet och regeringens utredare om ett lärlingssystem för gymnasieskolan.
Det här är en jätteseger för Alliansen. Under valrörelsen kan man peka på att man agerar för att minska ungdomsarbetslösheten. Och det med LO-fackets välsignelse.
Men jag tror inte detta är hela svaret för att reducera ungdomsarbetslösheten i Sverige tillräckligt. Fler åtgärder krävs. Detta är dock en början.
(Andra intressanta bloggar om politik, arbetsrätt, LAS, arbetslinjen, ekonomi, företagande, entreprenörskap, lärlingssystem, lärlingsutbildning, regeringen, Alliansen)