Livstidsstraffet blir kvar om FP får bestämma

Inför Folkparitets landsmöte i helgen skulle behandla kriminalpolitiken skrev Mattias Sundin och Niklas Frykman i Aftonbladet att Livstidsstraffet måste vara kvar:

Folkpartiets partistyrelse menar att livstidsstraffet är mer inhumant än andra straff eftersom strafftiden är okänd. De allra flesta livstidsstraff omvandlas till tidsbestämda straff efter en domstolsprövning. […]
Det finns ingen anledning att ifrågasätta att livstidsstraff är hårdare än andra fängelsestraff. Det finns en orsak till att de är det: De brott som ger livstid är de grövsta brotten som finns i vårt samhälle: mord, massmord, seriemord, folkmord, landsförräderi, och så vidare. För grova brott ska vi ha hårda straff.

Folkpartiet har, likt många andra som bagatelliserar våld och kriminalitet, profilerat sig som våldsverkarnas bästa vänner. Det är mördarna det är synd om, inte dem som blir ihjälslagna och deras anhöriga. Så lyder kriminologins ideologi, och svenska politiker lyssnar hellre på “experter” än på sunt förnuft i hos det svenska folket.
Men nu hade de nämnda debattörerna motionerat till landsmötet om kursändring, och de fick partiet med sig. Sundin skriver i sin blogg, Folkpartiet för livstidstraff igen:

I förslaget från partistyrelsen stod det i våras att livstidsstraffet skulle tas bort och istället ersättas med längre tidsbestämt straff, en åsikt partiet haft sedan länge. Niklas Frykman och jag tyckte att det verkade jäkla dumt och skrev en motion om att både bevara livstidsstraffet och inför längre tidsbestämda straff. […]
Förslaget gick igenom med klar majoritet och nu är Folkpartiet för att bevara livstidsstraffet i Sverige.

Ja, vi bör inte korta av straffskalan. Det signalerar att politikerna vill ha kortare straff. Och det är fel. Svenska fängelser är redan lyxhotell, som Annika Östberg konstaterat. Att straffen dessutom skulle kortas till kaffepauser, innebär att mord och våld inte tas på allvar. “Det är inte så farligt”-mentaliteten är vidrig och underblåser våldstendenserna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen