FP-strid på landsmötet: förmyndare mot liberaler

Nu under eftermiddagen har Folkpartiets landsmöte en lång och intensiv debatt för och emot gårdsförsäljning av alkohol i Sverige (sänds i SVT24).
Etablissemanget i form av partistyrelse och riksdagsledamöter är förmyndare. Medborgarna anses vara korkade, försupna och totalt oförmögna att ta ansvar. Därför ska inte en flaska få säljas utanför Systembolaget.
Mot dem står ombud från verkligheten i Hälsingland, i Skåne, i Älvsborg. De som vet hur det är att leva på landsbygd. De som vill stimulera entreprenörskapet runt om i landet. De som litar på att människor kan ta ansvar. De som inte tror att missbrukare kör ett stort antal mil ut till en gård för att köpa dyr sprit att supa ner sig med.
Så tydligt har jag sällan sett eliten och deras tilltro till ”expertisen” stå mot folkliga representanter som tror på människor och vill se frihet för entreprenörskap som kan utveckla Sverige.
Ett undantag från denna regel var EU-parlamentarikern Olle Schmidt, som sa:

— Elda inte upp er i försvar av en massa monopol! Det kan väl ändå inte vara liberalers uppgift.

Vi får se var landsmötet landar till slut. Partistyrelsen vill ha fortsatt förbud mot gårdsförsäljning, medan utskottets majoritet vill öppna upp för gårdsförsäljning.
Se mer: Jordbruksministern säger ja till gårdsförsäljning.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , )

Rulla till toppen