Der Spiegel: Obamas snällism fungerar inte

Fanns det någon center-vänstertidning som hatade George W Bush mer än New York Times så var det tyska Der Spiegel. Men i en analys av president Obama konstaterar man nu att han inte kommer någon vart alls i världspolitiken genom att vara snälla grabben med alla, Obama’s Nice Guy Act Gets Him Nowhere on the World Stage:

När han tillträdde lovade president Barack Obama att injicera en ny ton av respekt i amerikansk utrikespolitik och diplomati. Hans senaste resa till Asien har dock visat att det inte fungerar. Ett skifte till Bush-stilen med raka tuffa besked kan vara på väg.

Jag har hela tiden varit övertygad om att Bush kommer att återupprättas och efterhand anses vara en president som agerade rätt i den katastofala perioden efter 11 september 2001. Men inte trodde jag det skulle gå så fort att Bush-hatarna skulle börja döma ut myspys-efterträdaren inom 11 månader.
Varför har jag varit så säker? Därför att världen där ute — bortom västvärlden — inte är snäll och vänlig, utan ofta ett riktigt helvete där enbart makt och våld härskar.
Vill man påverka denna del av världen, och förbättra livsvillkoren för de stackars miljarder av människor som lever i under dessa primitiva villkor, då måste man ta i och vara glasklar med vilka värderingar man själv står för. Då kan man inte komma struttande och säga ”Hejsan! Hejsan! Vi undrar om inte ni skulle vilja ändra er lite, lite grand och inte massmörda, sväljta hjäl och våldta er befolkning? Visst skulle det bli så mycket trevligare då?”
Västledare måste ta världen som den är. Och agera på ett sätt som skapar respekt, ja, varför inte lite rädsla hos diktatorerna om att de kommer att bombas imorgon.
Då lyssar de lite bättre.
George W Bush hade en realistisk uppfattning om världen, och samtidigt en idealistisk målsättning om att befria så många som möjligt från tyranniet. Hans andra installationstal borde bli västvärldens programförklaring, ’There Is No Justice Without Freedom’.
Om man vill påverka världen, då måste man vara mycket, mycket tydlig i sina värderingar.
Bush var det. Obama är det inte.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen