Idag tvingas vi betala skatt på gåvor till välgörenhetsorganisationer. Det är ett utslag av den socialism som gäller i Sverige. Det är nämligen bara staten som ska hjälpa människor. Medborgarna ska inte bry sig om varandra!
Jag såg häromveckan hur solidaritet mellan människor saknades i Lettland, sedan folket varit styrt av kommunisterna i 50 år (se reserapport). De som tjänar pengar, inte minst etniska ryssar, föraktar sina fattiga rysktalande kusiner. När Frälsningsarmén försöker få stöd för sina insatser till hemlösa fnyser folk. “Varför bryr ni er om dom där?”
I ett socialistiskt samhälle är det statens uppgift att ansvara för samhällets olycksbarn. Befolkningen ska inte se dom, än mindre hjälpa dem med egna insatser i tid och pengar.
Socialdemokraterna har bedrivit samma sorts socialistiska politik i Sverige. Man har gjort allt för att göra “välgörenhet” till ett fult ord. Något man hånar. Men vad är statliga insatser från socialbyråer, om inte välgörenhet? Med den skillnaden att den inte är personlig, utan närmast robotstyrd. De anställda på socialkontoren slutar bry sig klockan 17 då arbetstiden är slut. Människor i nöd görs till kassakor för staten. De används som alibi för att höja skatter och flytta makt från medborgarna till politiker i staten.
Socialismen ger ett rått, kallt, makthungrigt samhälle.
Vi måste avveckla de socialistiska inslag vi har kvar i Sverige. En av många vägar är att människor kan skänka pengar till välgörenhet utan att betala skatt för dem. Alltså göra gåvor avdragsgilla. Det skulle stimulera till engagemang gentemot andra människor i svåra situationer. Att ställa upp — att vara solidarisk — handlar om att mentalt och själsligt bry sig om andra.
Förutom Slovakien är Sverige det enda landet i Europa som inte ger privatpersoner rätt att dra av skatt för gåvor till ideella organisationer.
Men vi tar små steg i rätt riktning. E24 rapporterar, Lättare skänka pengar för småbolag:
En dom i Regeringsrätten öppnar för att mer välgörenhet kan befrias från skatt. […] Sedan tidigare kan personer som äger aktier i svenska börsbolag ge bort rätten till aktieutdelningen utan att kapitalinkomstbeskattas. Nu har Regeringsrätten slagit fast att även delägare i fåmansföretag kan ge bort sin framtida rätt till utdelning från bolaget.
— Jag vill skänka kanske 100 000 kronor per år från mitt privata bolag och det får stor betydelse nu när jag slipper betala 58 procents skatt på det utdelade beloppet, säger finansmannen Peter Leimdörfer som drivit målet och även är engagerad i Unicef till Dagens Industri.
Men självklart borde vi alla som medborgare kunna skänka pengar till välgörenhetsorganisationer utan att behöva betala skatt på beloppet. Och socialminister Göran Hägglund jobbar på det, rapporterar DN i “KD vill göra välgörenhet avdragsgillt för alla”:
Lagändringen som skulle ge privatpersoner chansen att skänka till välgörenhet utan att betala skatt för pengarna ryms inte i alliansens sista budgetproposition före valet. […]
— Som jag ser det är inte frågan “om” utan “när” ett skatteavdrag för gåvor från privatpersoner blir verklighet, säger Göran Hägglund.
Hägglund förklarar att förslaget behöver beredas ytterligare i partierna.
Det borde vara självklart att Alliansen i nästa budget, när man vunnit valet, ser till att avveckla detta starkt socialistiska hinder i svensk skattesystem.
(Andra intressanta bloggar om politik, skatter, ekonomi, idella sektorn, välgörenhet, frivilligt arbete, Göran Hägglund, socialpolitik, omsorg)