Nu har jobbskatteavdraget slagit igenom hos väljarna

Vi som är politiskt intresserade tror ofta att en politisk åtgärd omedelbart ska slå igenom i opinionen. Men de flesta människor är inte engagerade i politik. Det dröjer innan dessa i konkreta termer ser resultatet av politiska beslut. Så har det varit med jobbskatteavdraget. Låg- och medelinkomsttagare uppfattade inte direkt varför de fick mer att röra sig med.
Men nu har de förstått. Rödgröna väljare säger nu att de gynnas av Alliansens politik. Det visar ny mätning som Dagens Nyheter publicerar i Fler rödgröna tar Reinfeldts parti:

Nu med ett år kvar till nästa val har åsikterna om regeringspolitiken svängt, och särskilt bland LO-medlemmar och rödgröna sympatisörer […]
Tre av fyra väljare som tycker att regeringens politik är positiv för dem motiverar det med att de fått sänkt skatt. Nästa års stora valfråga, skatterna, har därmed förankrats i de flesta väljares plånböcker.
– Det är lite märkligt att skattesänkningarna slår igenom först nu. Regeringen har ju sänkt skatterna successivt ända sedan den vann valet 2006, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Som sagt. Det tar tid innan politik får genomslag i opinionen. Men nu har det skett. Vilket är utomordentligt bra och viktigt. Skattehöjarpolitiken från de rödgrönas sida är alltså inte något som väljarna uppfattar som snack, de vet att Mona Sahlin vill tömma deras plånböcker.
Du kan enkelt se vad jobbskatteavdraget betyder för dig på hemsidan Jobbskatteavdrag.se. Initiativtagaren Harald Klomp meddelar att det fjärde steget som ska träda ikraft från 1 januari 2010 finns med.
De flesta svenskar har fått sin skatt sänkt med 20-30 procent. Det är inget dåligt facit för en borgerlig regering.
Se också Finansdepartementets tabeller över vad sjuksköterskor, metallarbetare mfl tjänat på jobbskatteavdraget.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen