Odemokratisk logik bakom ‘islamofobi’-begreppet

Dilsa Demirbag Sten definierar och analyserar begreppet “islamofobi” i sin kolumn i Göteborgs-Posten, Kritik är inte islamofobi:

Vem som ska ha tolkningsföreträdet för de juridiska gränsdragningarna för religionskritik är därför högst relevant för en demokratisk utveckling.
Att låta religiösa krafter avgöra vad som är sansad och motiverad kritik av islam är föga behjälpligt för yttrandefriheten.
I demokratier får man uttrycka åsikten att islam eller kristendomen är det värsta som hänt mänskligheten, men också det motsatta. Att dito är gott och ger livet en mening. Under rubriken demokrati och yttrandefrihet får båda ståndpunkterna plats. Om mullorna får styra lagstiftningen finns det dock bara utrymme för en av ståndpunkterna. […]
Två år efter introduktionen av ”islamofobi” lade Pakistan fram en resolution där tankestrukturerna bakom begreppet användes i ivern att införa lagar mot blasfemi. I dag 12 år senare, är det få som ifrågasätter begreppet […]
Genomslagkraften och den frenetiska användningen av begreppet är tydliga indikationer på hur islamsiska organisationer effektivt lyckats sprida den högst odemokratiska logiken bakom begreppet, vilket likställer religionskritik med att kränka muslimer.

Ja, i denna blogg har jag jämfört logiken bakom begreppet “islamofobi” med att kritik mot sovjetkommunismen skulle vara “sovjetofobi” eller kritik mot nazismen skulle var “nazismofobi”. Det blir ju absurt.
Ordets uppbyggnad innebär att den som använder det utgår ifrån att all kritik av islam är obefogade fördomar. Det är därför ordet är så populärt bland fundamentalister.
Men att svenska journalister så gärna använder ordet är däremot synnerligen anmärkningsvärt. Det betyder att journalisterna tagit ställning, att all kritik av islam är oacceptabel. Är det förenligt med det journalistiska uppdraget? Knappast.
Kom ihåg detta: varje journalist som använder begreppet islamofobi, har slutat vara journalist och övergått till att vara propagandist. Den som använder ordet anser principiellt att varje kritiskt uttalande mot islam är orättfärdigt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen