Sahlin backar om att aldrig vara beroende av SD

I ekots lördagsintervju idag backade Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin från hennes tidigare uttalande om att “aldrig, aldrig någonsin, aldrig någonstans, medverka till att socialdemokratin gör sig beroende av eller samarbetar med Sverigedemokraterna” (förstamaj tal) och “Vi socialdemokrater kommer aldrig, någonstans, någonsin, någon gång att göra oss beroende av stöd från Sverigedemokraterna. Aldrig!” (Almedalstal).
Nu är löftet om att aldrig någonsin bli “beroende” borta. Nu talar Sahlin om att inte “räkna in” SD. Hon får fråga om inte S gör sig beroende av SD när Trelleborgs kommunfullmäktige på måndag röstar om förslag om lunchavgift för gymnasieelever. “Då ser det ut att bli så att ni och SD tillsammans lyckas stoppa det här förslaget. Ni har majoritet ihop. Hur känns det att nå politisk framgång tack vare Sverigedemokraterna?” Sahlin svarar:

— Man kan aldrig som socialdemokrat räkna in ett stöd från Sverigedemokraterna. Man kan aldrig bygga en politisk majoritet … på Sverigedemokratiernas stöd. Om vi lägger fram förslag så måste de vara förankrade med något annat parti om det handlar om att få majoritet. Om sedan SD röstar på det ena eller andra kan varken jag eller annan socialdemokrat kladras för. Men om en socialdemokrat någonstans räknar med Sverigedemokraternas stöd för att få igenom en sak, då är det fel. Och bryter mot den princip Socialdemokraterna står för.

Men inte ens dessa omskrivningar räddar Socialdemokraterna i Trelleborg. Enda anledningen till att man gått till domstol för att få frågan om lunchavgift prövad i fullmäktige är att Socialdemokraterna där har majoritet med Sverigedemokraterna, något man inte hade i utbildningsnämnden.
Genom att föra upp frågan till fullmäktige “räknar” Socialdemokraterna med stöd från Sverigedemokraterna.
Redan på måndag kan Mona Sahlins svar vara överspelat. “Aldrig någonstans” kommer inte att gälla om S och SD tillsammans och planerat röstat ned den styrande koalitionens förslag i Trelleborg.
– – –
Så här ser majoritetsförhållandena ut i Trelleborg. De borgerliga och pensionärspartiet styr som minoritet med 22 mandat av 51. Rödgröna oppisitionen består av 21 mandat för S och MP. Vågmästare är Sverigedemokraterna med 7 mandat:
                                        Mandat 2006
Moderaterna . . . . . . . . . . . . . 10 (+2)
Kristdemokraterna . . . . . . . . .  4 (+-0)
Folkpartiet . . . . . . . . . . . . . . .  2 (-2)
Centerpartiet . . . . . . . . . . . . .  2 (+-0)
Pensionärspartiet SPI . . . . . . .   4 (+-0)
Socialdemokraterna . . . . . . . .  20 (-3)
Sverigedemokraterna . . . . . . . . 7 (+5)
Miljöpartiet . . . . . . . . . . . . . . .  1 (-1)
Skolpartiet . . . . . . . . . . . . . . .  1 (+1)
Vänsterpartiet . . . . . . . . . . . . . 0 (-2)
Se mer om Socialdemokraternas dubbelspel: Så samarbetar S med SD redan idag, S använder SD för att slippa V, Tänker S samarbeta med SD för att fälla regeringen?, S är beroende av SD för att fälla regeringen, Bara så undviker S samarbete med SD, Miljöpartiet vill utnyttja SD för egen vinning.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen