Misstroendevotering i Finlands riksdag

Oppositionen har begärt misstroendevotum mot statsminister Matti Vanhanen (C) i eftermiddag, sedan det avslöjats att politiker fått dolda förmåner från företag och fackförbund.
Men regeringen kommer av allt att döma att vinna omröstningen, rapporterar SVD/TT i Vanhanen väntas vinna i riksdagen.
Det är en sorglig soppa. Det är inte alls säkert att något olagligt har skett, men det tär på förtroendet att stöd sker i skym undan. Och då oavsett om det är från företag eller från fackförbund.
Självklart ska allt stöd som tas emot för en kampanj redovisas öppet. I Sverige skulle jag vilja se hur stort stödet från LO är till Socialdemokratin. Hur många tiotals miljoner pumpar facket in i detta parti? Stöd i form av pengar och i form av arbetstid för armén av ombudsmän.
Pengar är inte fult. Pengar är i sig inte korruption. Vad är i så fall dagens statsbidrag till partierna? Mutor för att låta statsapparaten fortsätta växa?
Pengar kan vara ett tecken på stor popularitet, så som när presidentkandidater i USA får väldigt många att skänka en liten slant var. Pengar till en ny och populär, men oetablerad, politiker ger makt att vara med och slåss mot de etablerade. Pengar kan på det sättet stärka demokratin, särskilt i ett land där den etablerade makten överöses med statliga bidrag. 
Den viktigaste vaccinen mot korruption är att tvinga fram allt i offentlighetens ljus. Alla ska veta vem som får, och av vem.
Om all kraft läggs på detta, behövs inga andra regler. Inga begränsningar. Inga förbud. Enbart: fram i ljuset med det!
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen