Islamism, hedersvåld och den svenska tyyystnaden

Det är svårt att få en sakinriktad diskussion om islamism i Sverige. Kulturvänstern utmålar varje yppande av kritik mot islam och dess avarter som ”islamofobi” i syfte att strypa all debatt. Men en liberal debattör låter sig inte tystas.
Philip Wendahl, engagerad i Förbundet Liberal Mångfald inom Folkpartiet, skriver hos Newsmill, Våga vara liberalist:

Jag föddes i en värld med shariadomstolar och religiösa påbud men fick växa upp i Europa där den sekulära individualismen vunnit seger över religiöst dogma. […]
Idag kraftsamlar Sverigedemokraterna för att nå riksdagen. Det är en logisk men olycklig följd av att riksdagens partier allt för länge haft beröringsångest med frågor som berör problemen med invandring och den misslyckade integrationen. […] Vi som älskar friheten och individualismen måste tala klarspråk även om problemen med invandring och föreslå konkreta lösningar.

När dokumentärfilmen ”Sämre än djur” har visat hur unga svenska muslimer utsätts för hedersförtryck, vänder sig Philip Wendahl emot hur filmen tagits emot, och skriver i debattartikel i QX, Vi måste tala klarspråk om hederskulturen:

Man skulle ju tro att en sådan här film skulle väcka ilska hos en och annan övervintrad religiös fanatiker och homofob. Märkligt nog kommer den hårdaste kritiken istället från HBT-aktivister såsom Arabiskt initiativ och från feminister. Arabiskt initiativ låser sig i rollen som försvarare av det arabiska och muslimska och glömmer bort offren för hederskulturen.
Feministerna fortsätter att envist vägra se hedersvåldet som något annat än det vanliga patriarkala våld som finns även i det västerländska samhället. Men hedersvåldet skiljer sig på en viktig punkt nämligen den att släkten utgör ett skyddsnät, inte för offret – utan för förövaren. Detta är ett svek mot offren ovärdigt den feministiska rörelsen.

Denna artikel bemöttes i hätska ordalag från homovänstern som försvarar islam och gör hårda utfall mot Wendahl. På detta svarar han tillsammans med bl a Sara Mohammad, ordförande i Föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime, Kväv inte debatten – skydda förtryckets offer:

Vad som ville understrykas i föregående debattartikel var det faktum att det idag finns ett antal otäcka islamofascistiska regimer som lynchar och mördar homosexuella, stenar kvinnor, förföljer minoriteter och mördar oppositionella krafter. Kristendom och judendom har sekulariserats och vi önskar samma utveckling för islam. […]
Sverigedemokrater och kulturrelativister gör samma misstag och etnificierar religionen. Enligt den logiken består kristendomen av vita människor och islam av de mörka.

Det är bara genom öppen debatt som vi kan reda ut alla olika aspekter som berör komplicerade sammanhang av religion, integration, främlingskap, kultur och moral.
Att kulturvänstern gör gemensam sak med islamister och försöker tysta debatten är inte bara olyckligt, det är farligt. De får inte lyckas med det. Även om det är obehagligt att möta hätska personangrepp och hotfulla utfall, måste vi som står för frihet, västerlandets upplysning och en moral som inte relativiserar rätt och fel, ta debatten.
Fler än Philip Wendahl behöver sticka ut hakan och våga gå emot de aggressiva propåerna om en allt mer inskränkt och censurerad samhällsdebatt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen