Alliansen kan regera med MP-stöd

Om inget block får majoritet efter riksdagsvalet nästa höst, öppnar Folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund för att Alliansen samarbetar med Miljöpartiet. Det säger han till radions ekoredaktion, MP kan bli Björklunds väg runt SD:

– Men jag tycker att det är naturligt att tänka tanken att en alliansregering i en sådan situation söker stöd för centrala delar av sin politik hos till exempel Miljöpartiet, säger Jan Björklund.

Språkröret Maria Wetterstrand (MP) blir väldigt skärrad av att få frågan om MP kan tänka sig att samarbeta med Alliansen. Hon slingrar sig något förfärligt, innan hon säger:

— Vi anser att den frågan är rent spekulativ. Jag ser det som mer logiskt att FP eller C för förhandlingar med rödgröna sidan.

Så är det ju inte. Alliansen är ett samlat alternativ, medan det rödgröna samarbetet är lösare. Det borde vara självklart för Miljöpartiet att hålla dörren till Alliansen öppen, om man nu inte vill ge inflytande till Sverigedemokraterna.
Om Sverigedemokraterna blir vågmästare mellan de två blocken, är det logiskt att Miljöpartiet spräcker de rödgröna och tar över vågmästarrollen.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen