Synovate: Reinfeldt vinner stort över Sahlin

En trevlig nyhet så här på lördagsmorgonen är Synovates nya mätning i Dagens Nyheter av populariteten hos Sveriges två statsministerkandidater, Reinfeldt slår Sahlin med 6-0.
Fredrik Reinfeldt vinner stort när väljare tillfrågas vem de anser är bäst på att:

  • Företräda Sverige utomlands  – 67 procent svarar Reinfeldt mot 19 för Sahlin.
  • Företräda Sverige i Europa – 65 procent mot 21.
  • Leda regeringens arbete – 62 procent mot 22.
  • Leda Sverige i krissituation – 56 procent mot 23.
  • Skapa majoritet för sin politik i riksdagen – 54 procent mot 30.
  • Ingjuta hopp för oss som bor i Sverige – 45 procent mot 38.

Det brukar heta att partiledarnas betydelse överskattas i samhällsdebatten. På ett sätt får den tesen stöd av att samma opinionsinstitut nyligen kom med en opinionsmätning som visar att den store förloraren i statsministerduellen trots det leder, om än mycket knappt, när väljarna svarar på vilket parti de tänker rösta. De rödgröna har ett litet övertag på Allianspartierna.
Men jag tror Europavalet fortfarande spökar i partisympatimätningarna. Då var regeringsfrågan satt ur spel. EU-valet gav inte väljarna någon avgörande makt. Ingen kunde avsättas, ingen var ansvarig, ingenting spelar någon roll, allt rullar på vad väljarna än gör.
I riksdagsvalet är det annorlunda. Det är ett riktigt val. Väljarna avgör vem som ska leda landet: kasta ut Reinfeldt och sätta in Sahlin — eller ge Reinfeldt nytt förtroende därför att Sahlin inte duger.
Det handlar givetvis om ideologisk inriktning: skattesänkningar mot skattehöjningar, avregleringar (nåja) mot mer tvång, förmynderi och politisk styrning. Men det handlar också om kompetens, om trovärdighet i förmågan att genomföra politik på ett ansvarsfullt sätt.
Jag tror personfrågorna kommer att ha större betydelse än någonsin inför valet nästa år. Ur den aspekten är dagens statsministermätning intressant.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen