Socialdemokraterna gör dunderförluster i Tyskland

Vallokalundersökningen som nyss presenterades i TV-kanalen ZDF visar att Socialdemokraterna gör sitt sämsta val sedan 1949. Om siffrorna håller kan Angela Merkel bilda en borgerlig majoritetsregering med liberalerna i FDP som är det parti som går framåt mest. Så här ser det preliminära valresultatet ut:
Kristdemokraterna, CDU/CSU . . . . . . . 33.5% (-1.7)
Socialdemokraterna, SPD . . . . . . . . . . 23.3% (-10.9)
Fridemokraterna, FDP . . . . . . . . . . . . 14.6% (+4.8)
Die Linke . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12.9% (+4.2)
Die Grüne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10.2% (+2.1)
Valets store förlorare, socialdemokratiske kanslerskandidaten Frank-Walter Steinmeier,  sa just inför sina partivänner på valvaka att han tänker fortsätta att leda partiet från oppositionsbänken i Bundestag. Han avgår alltså inte från partiledningen, trots det historiskt dåliga valresultatet.
Ett väl tidigt besked för att deklarera att man går i opposition, tycker jag. Vallokalundersökningar kan ha fel. Majoriteten för de borgerliga är knapp och kan försvinna när rösterna räknats på riktigt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen