Rätt att låna i dåliga tider

Socialdemokratins mantra har de senaste dagarna, inte minst i gårdagens budgetdebatt i riksdagen, har varit att det är fel att staten lånar till skattesänkningar. Men oppositionen är ju inte direkt motståndare till att pumpa ut skattemedel för att ”stimulera” ekonomin. Skillnaden är att de vill satsa på bidrag, inte på att tillåta medborgarna att behålla mer egna lönen för att själva stimulera den.
Det är med andra ord hyckleri när de rödgröna säger sig vara emot att låna mer.
Eller som Göteborgs-Posten skriver i ledaren, Klokt låna i dåliga tider:

Avgörande är vad de lånade pengarna används till. Att göra det lönsammare att arbeta är att använda pengarna väl.

Svenska Daglbladet refererar till debatten, Bättre med Luther än Luthor:

När Östros menade att regeringen sänker skatterna för ”lånade pengar”, kunde Borg dunka regeringen Perssons gamla höstbudget från 2005 i pulpeten, och påpeka att det gjorde Socialdemokraterna också när de satt vid makten. […]
Vilket gör det svårt att ta de socialdemokratiska påhoppen på allvar. Det är ju på sätt och vis ”deras” politik, fast med andra förtecken. En marknadsliberal kritik hade varit mer relevant.

En brist i debatten avslöjar Upsala Nya Tidning i ledaren, Det slutliga testet för regeringen:

Den föråldrade synen på sjuka och arbetslösa fortsätter också att förvirra i kommentarer till budgeten. ”De” får inte del av satsningarna, heter det, där ”de” är en fix grupp, ungefär som pensionärerna eller studenterna. Med detta synsätt är inte socialförsäkringarna omställningsförsäkringar. Arbetslöshet och sjukdom uppfattas som ett permanent tillstånd.

Exakt. Nu smyger sig uttryck som ”de sköraste och allra svagaste” in i svensk debatt igen. Idag av DN:s Henrik Brors i stora bokstäver på tidningens förstasida. Åter görs människor till offer, till permanent hjälplösa, till värdelösa i debatten. Till vems nytta?! Naturligtvis de politiker som vill ta makten över människorna! Ju mer handlingsförlamade och omyndiga som medborgarna beskrivs, desto mer skäl har politiken att ta över.
Men detta är en vidrig människosyn! Vem vill bli utpekad som för evigt oförmögen att bestämma över sitt eget liv? Det är vidrigt att höra oppositionen och se hur medierna nu går i deras ledband.
Få medier granskar oppositionen. Ett undantag är Nerikes Allehanda i ledaren En opposition som spretar åt olika håll:

Mindre än ett år kvar till valet har vi tre oppositionspartier med en politik som spretar åt olika håll.

En annan reflektion står Östgöta Correspondenten för i ledaren, Få budgetnyheter inget hot mot demokratin:

Få svenskar har budgetpropositionen som kvällslektyr.

Va? Är det sant?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen