Putin besegrar Obama: USA avvecklar försvaret i östra Europa

AP rapporterar, Obama scrapping missile shield for Czech, Poland:

President Barack Obama har beslutat att skrota planerna på ett amerikansk missilförsvarsskydd i Tjeckien och Polen, planer som retat Ryssland. Det bekräftade Tjeckiens premiärminister på torsdagen. […] Jan Fischer sa till reportrar att Obama ringt honom i natt för att tala om att ”hans regering drar sig ur planerna på att bygga radar för missilförsvar på tjeckiskt territorium”. […]
Beslutet att skrota planerna kommer att få framtida konsekvenser för USA:s relationer med östra Europa.
”Om administrationen närmar sig oss i framtiden med några förslag kommer jag att vara starkt emot dem”, sa Jan Vidim från det tjeckiska konservativa partiet som givit sitt stöd till missilförsvarsplanerna

Ja, detta är samma moraliska kapitulation som John F Kennedy gjorde i mötet med Nikita Krustjov i Wien i juni 1961. Krustjov uppfattade Kennedy som naiv, feg och inte torr bakom öronen. Någon man kan köra över. Bara veckor senare påbörjade Krustjov byggandet av Berlinmuren och planerna på att placera kärnvapen på Kuba tog fart.
Obamas kapitulation idag gentemot Ryssland kan få ödestigra konsekvenser. Ryssland kan se detta som ett godkännande av USA för ryska anspråk i det man anser vara sitt ”nära utland”.
Detta kan bli startskottet för en ny offensiv från auktoritära regimer mot den fria världen. President Obama visar att han inte är beredd att försvara Europa.
Se mer: Obama to Scrap European Missile Shield Plan, Obama phones Czech P.M. on missile defense decision, Remedial history for Barack Obama: The Kennedy-Khrushchev Conference.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , ,, , , , , , , )

Rulla till toppen