Nya Kristdemokraterna?

Trots de tröttsamma gliringarna från vänster av Expressen-journalisterna är det här repotaget en god genomgång av utvecklingen i Kristdemokraterna, Fröet till en ny kristdemokrati såddes på Facebook. För den som följt min blogg känns händelseförloppet igen.
Det nya är att Expressen frågat ett antal kristdemokrater. Men lägg märke till att de kritiska rösterna kommer från icke namngivna personer och därmed kan vara vem som helst (inte ens medlemmar), medan de positiva omdömena kommer från namngivna kristdemokrater.
Reportaget avslutas med en blick framåt:

Erik Sjöstedt från FFFF är redan beredd att prata om Nya kristdemokraterna.
— Man måste sätta någon slags etikett på det som sker. Det är en gräsrotsrörelse för förnyelse, säger han.
Roland Poirier Martinsson är inte lika snabb i sin prognos.
— Kristdemokraternas uthållighet och mod kommer att prövas jättemycket de närmaste tolv månaderna. Om de går igenom den kvarn som valrörelsen är, och står fast vid detta på ett lugnt och långsiktigt sätt… Då kan man i oktober 2010 börja prata om Nya kristdemokraterna.

Det mest avgörande på kort sikt är om de anonyma och kritiska röster Expressen återspeglar en verklig opposition, eller om Kristdemokraterna som sista parti på borgerliga sidan med kraft och enighet reformerar sig och kliver in i 2000-talet.
Om KD förnyar sig i optimistisk anda och utan inre stridigheter kommer det att ge utslag i valet om ett år. Det är jag övertygad om. Nya Moderaterna har lämnat en lucka när det gäller frihet och medborgarperspektiv. Där kan KD finna många nya procentenheter av väljarkåren.
Se mer i bloggen: Naiva utopier mot vardagsnära realism, Ella Bohlins förbudsiver bortblåst när Hägglund talar, Kristdemokraterna och konservatismen, Vem segrade i Almedalen? Svaret är . . ., Nihilismens 100 år av hegemoni är över, Ska Göran Hägglund våga stå för värderingar? , Göran Hägglund: politisering har utarmat kulturen, Det slår gnistor om Hägglunds vänsterkritik, Kritiken mot vänsterradikala eliterna väcker intresse, Hägglund i tal: Kulturvänsterns folkförakt.(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen