Här saxas några korta reflektioner ut om statsministerns regeringsförklaring vid gårdagens högtidliga öppnande av Riksmötet.
Bilden är onekligen inte samstämmig…
Göteborgs-Posten skriver med anledning av Reinfeldts påpekande om att sjuksköterskor, gymnasielärare och metallarbetare fått uppemot 1 500 kronor mer kvar efter skatt varje månad än före valet 2006:
Det är ett bra resultat – långt utom räckhåll för de flesta löneförhandlare.
Norrländska Socialdemokraten visar att man tillhör oppositionen:
Borgarnas valfläsk luktar illa.
Svenska Dagbladet (ej online) om att oppositionen tycker att pensionärerna straffbeskattas:
Vilket är en bisarr beskyllning när den kommer från några som beskattade pensionärerna betydligt högre.
Dala-Demokraten skriver att Reinfeldt spelade rollen som ansvarsfull statsman:
Svensk politiks främsta teaterscen öppnade för säsongen i går.
Dagens Nyheter (ej online) i ledarstick:
Carl Bildts och Sten Tolgfors områden var bantade till oigenkännlighet. Farväl alliansfrihet syftande till neutralitet — ingen kommer attt sakna er.
Upsala Nya Tidning poängterade också det statsministern inte tog upp:
Någon hade kanske väntat sig att statsministern skulle ta upp de många bränder och oroligheter som präglat de senaste veckorna, inte minst i Uppsalas förorter. Det gjorde han klokt i att inte göra.
Helsingborgs Dagblad tar upp det som var annorlunda:
Det är han som är ordförande i EU och kan med fog tala om att ordförandeskapet är betydelsefullt för Sverige. Han och Sverige har nu en plats vid förhandlingsbord som vi normalt inte har tillträde till.
Folkbladet lyfter fram det Reinfeldt sa om Sveriges moraliska ansvar:
Det var i samband med Sveriges insatser i Afghanistan som Reinfeldt talade om att man ibland måste göra det som anständigtsvis måste göras. Även om man kanske inte vill och/eller inte ser några omedelbara eller ens avlägsna fördelar med att ställa upp så måste man göra det ändå.
Blekinge Läns Tidning påpekar att valet närmar sig:
Nu gäller det!
Sydsvenska Dagbladet tycker statsministern har en förvaltande attityd:
Vardag utan visioner vinner inga val.
Västerbottens-Kuriren instämmer:
Det kan i längden bli intetsägande.
Aftonbladet likaså:
Han hade inget nytt att berätta.
Norrköpings Tidningar skriver:
Den gamla trotjänaren “arbetslinjen” återkom gång efter annan, men även olika ord med morfemet “ansvar” fyllde regeringsförklaringen.
Borås Tidning har en annan uppfattning och skriver om Fredrik Reinfelds starka personliga ställning:
Förenklat uttryckt kan man säga att väljarna har långt större förtroende för Reinfeldt som statsminister än för hans och alliansens politik. […] Det kanske inte [blev] så underhållande att lyssna till, någon på en blogg var i går snabb att döma Reinfeldt som tråkmåns. Men det inger förtroende – och det är nog så viktigt.
Det där sista instämmer jag i. Tyvärr. Men så är det. I vårt trygghetsfokuserade land är det politiska tråkmånsar som når allra längst. Tråkighet ses som bevis på seriositet och allvar. Själv har jag en annan uppfattning, och ett annat temperament. Men jag kan ju inte heller annat än respektera dem som förhåller sig till verklighetens villkor och når framgång, som Fredrik Reinfeldt.
(Andra intressanta bloggar om politik, Val 2010, Moderaterna, Fredrik Reinfeldt, riksdagen, regeringsförklaring, Alliansen, regeringen)