Klippiga bergen vänder Obama ryggen

National Journal ger en inträngande beskrivning av hur demokratiska partiet är i färd med att förlora Klippiga bergens åtta delstater lika snabbt som man vunnit dem i de senaste valen, Dems Lose Footing In The Mountain West.
I denna bergsregion från Arizona och New Mexico i syd till Idaho och Montana i norr, finns en politisk tradition som präglas av ”nyliberala instinkter i sociala frågor (dvs motstånd mot att reglera såväl abort som vapen) och begränsad statsmakt i ekonomiska frågor, vilket utmanar vänstern”.
Obama vann tre av delstaterna och gick fram i de andra, på löftet om ”förnyelse”. Men när man nu ser att förnyelse betyder snabbt växande statsmakt har väljarna ändrat sig:

Fem av de åtta delstaterna finns bland de 10 delstater där Obamas popularitet är som allra lägst i USA enligt Gallup

När vänstern talar om rasistisk hatkampanj mot Obama, är det alltså människorna i bergsdelstaterna man talar om. Just den region demokratiska partiet till nyligen såg som central för att kunna väga upp förlusterna i södern.
I verkligheten ser det mer ut som att mittenväljarna, som i senaste presidentvalet bytte från republikanerna till demokraterna, är de som känner sig mest besvikna på Obamas politik.
(Andra intressanta bloggar om , , ,)

Rulla till toppen