Jämt mellan blocken i ny mätning

Nu är det ett år kvar till nästa val. Från och med nu kommer bloggen att lista alla opinionsmätningarna med fokus på regeringsalternativen, på samma som inför förra valet.
I dagens mätning skiljer bara 3,6 procent mellan blocken, vilket är inom den statistiska felmarginalen. Enligt Synovate i DN får vänsterblocket 48,8 (-0,9) procent och Alliansen 45,2 (+0,2) procent.
Det är väldigt jämt. Påståenden om att vänstersidan skulle leda är fel.
Jag tror den lilla uppgång som de rödgröna haft under sommarhalvåret beror på att regeringsfrågan hamnat i skuggan på grund av Europavalet. I det får väljarna bara välja parti, inte avgöra vilken inriktning unionen ska ta, inte återvälja eller avsätta makten.
Det spiller över på det inrikespolitiska tänkandet. Regeringsfrågan har inte funnits högt på dagordningen. Men nu när vi närmar oss riksdagsval kommer regeringsfrågan att bli den allt annat överskuggande frågan.
Vill väljarna ge Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund förnyat förtroende eller ge regeringsmakten till Mona Sahlin, Lars Ohly och ännu icke valda nya språkrör för MP?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen