Helt jämt 47-47 inför tyska valdagen

Söndagkvällens valvaka blir en rysare i Tyskland. Den sista opinionsmätningen före valdagen visar helt jämt mellan det borgerliga och det rödgröna blocket, rapporterar AP i German election outcome tight.
Kristdemokraterna och liberalerna får 47 procent, medan socialdemokrater och miljöpartister får 35 procent.
Mellan regeringsalternativen är det alltså ingen tvekan om borgerlig seger. Men vågmästare blir de icke rumsrena förra DDR-kommunisterna som får 12 procent.
Därmed ser det ut att bli det utfall som ingen önskar sig: en fortsättning på den stora koalitionen mellan Kristdemokraterna och Socialdemokraterna. Detta för att få en regeringsduglig majoritet.
Detta bådar inte gått för demokratin, vars livsluft är att väljarna känner att de har tydliga regeringsalternativ att välja mellan och på det sättet avgöra inriktningen för kommande års politik. Om sådana seriösa regeringsalternativ inte finns, ökar risken för att väljarna inte tar demokratin på allvar.
Därför hoppas jag att Angela Merkel, som kommer att fortsätta som förbundskansler vad som än händer, kan bilda en rent borgerlig regering efter att ha gjort en valspurt och ökat på slutet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen