‘Det stod i tidningen så det måste vara sant’

En läsare tipsar om hur det går när massmedier slutat göra källkontroll:
SVD skriver 22 september:

När X2000-tåget råkat ut för en olycka i Småland lämnades hundratals passagerare ensamma i ett låst och strömlöst tåg i flera timmar, utan information.
– Det fanns ingen belysning, inget vatten och toaletterna fungerade inte. Folk var ju hungriga och törstiga efter så många timmar men ingen reagerade, säger en av passagerarna Claes Widengren, till Metro.
Han var på väg till Stockholm från Köpenhamn när olyckan inträffade utanför Alvesta i lördags. Efter ett par timmars väntan byttes all personal ut och passagerarna övergavs i ytterligare flera timmar.

I SJ-Pendlaren rapporteras:

Artikeln är fel. Jag satt på tåget. Toalleterna fungerade, men luktade lite kiss. Det var varmt, men det fanns både vatten, öl och vin i bistron.
Dessutom kanske man kan ha lite överseende med att det blir krångel när det ligger en gubbe under tåget i småbitar.
Då måste man bland annat stänga av elen på tåget för att komma åt och kunna rengöra tåget. Man vill inte att det ska ligga en massa likrester på tåget när det kommer till stationen. Då blir det lite varmt. Man vill inte gärna öppna dörrarna med respekt för att passagerarna varken vill känna lukten eller se geggamojan.
Det kom ny personal efter en halvtimme. Information kom kontinuerligt i form av följande: Det har skett en olycka med en person inblandad, det här kommer att ta lång tid, vi vet inte hur länge, räddningstjänsten är på väg, vi återkommer så snart som möjligt. Det var den informationen som fanns, mer kan man inte begära.

Varför kontrollerar inte TT, SVD och Metro vad som hänt och varför det är stopp? Mediernas rapportering liknar alltmer skvaller. Det undergräver mediernas ställning i en tid då de inte har råd att förlora mer av sitt anseende.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen