Andra världskriget, Molotov-Ribbentropp och friheten

Idag hålls utanför Gdansk i Polen en ceremoni för att uppmärksamma att det har gått 70 år sedan andra världskriget bröt ut. Fredrik Reinfeldt är där. Och Putin.
Kristianstadsbladet skriver i ledaren Bortom nationalismen

Efter så lång tid borde bilden av händelserna inför krigsutbrottet vara tämligen samstämmig. Men inte, fortfarande finns en ovilja i Ryssland att diskutera Molotov-Ribbentropp-paktens betydelse. I Putins Ryssland pågår ett statskontrollerat PR-arbete för att revidera historien, trots att fakta talar emot. […]
Estland, Lettland och Litauen ockuperades i femtio år innan de lyckades bryta sig loss från Sovjet. Men Kaliningrad, som före andra världskriget varit Königsberg och en del av Tyskland, är fortfarande ockuperat av ryssarna. Det finns i dag inga planer på att låta denna ryska enklav återförenas med Tyskland, eller möjligen få självständighet. För detta är dess militärstrategiska betydelse allt för stor. Och något sådant skulle kunna orsaka en rad krav på att gränserna ska ritas om på nytt; bättre då att försöka riva gränshinder.

Ja, varför ska inte Königsberg och dess medborgare själva få avgöra? Ryssland har uppfattningen att man kan använda kanonbåtsdiplomati. Här gäller det att EU står upp. Det är ju ett av skälen till att ha en union, att europas folk kan gå samman mot dem som verkar emot våra värderingar. Men än har klarspråket från Europa lyst med sin frånvaro.
Mer media: Russia’s Putin dodges WWII criticism in Poland, Poland remembers the outbreak of World War II
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen