Vänsterpolitik betyder bara höjda skatter

Det udda samarbetet mellan Vänsterpartiet och Alliansen i Lindesbergs kommun i landskapet Västmanland håller på att spricka. Vänsterpartiets fullmäktigeledamöter tycker samarbetet fungerar bra, men medlemmarna vill föra vänsterpolitik, skriver Nerikes Allehanda i en analys på ledarplats, Samarbete i Linde på väg att spricka?

Vad skulle då ”vänsterpolitik” i Lindesberg innebära? Det enda svaret som Ulf Axelsson kan ge är att skatten ska höjas för att förhindra – eller mildra – de nedskärningar som nu måste genomföras i Lindesberg.
Jaha? Men var finns Vänsterpartiets visioner om en förändring av Lindesberg? Är det så att all den verksamhet som kommunen i dag bedriver är bra? Måste det inte göra några omprioriteringar? Väljarna borde kunna kräva något mer av ett politiskt parti än att det vill ha kvar de verksamheter som bedrivs i dag – med lite mer pengar.
Att höja skatten skulle mildra de ekonomiska problem som Lindesbergs kommun brottas med. Men en skattehöjning slår också mot det lokala näringslivet. Kommunens invånare får mindre pengar att handla för.

Detta kan aldrig nog understrykas. I svensk debatt framställs det ofta som en skattehöjning ger det offentliga mer utrymme, utan att det drabbar någon. Men höjda skatter betyder att man vill att medborgarna ska bestämma mindre över sin egen ekonomi. Är det verkligen rätt? Om det borde valrörelsen handla.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen