Allianspolitiken låter bra när S talar om den

Det är en paradox, men Moderaternas och Alliansens politik låter ibland bättre när socialdemokrater argt beskriver den, än när Fredrik Reinfeldt talar om den. Så här skriver Norrländska Socialdemokraten i ledaren Reinfeldts dogmatism:

Regeringens politik är mycket mer radikal än den moderata retoriken låter antyda. Frågan är om någon annan regering har haft en mer omfattande förändringsagenda. Särskilt gäller detta skattepolitiken som var kärnan i Fredrik Reinfeldts ”omorientering”. Eller kanske snarare ”ompaketering”.
Om man går tillbaka till år 2002 föreslog Moderaterna för den kommande mandatperioden skattesänkningar på 130 miljarder kronor. Fredrik Reinfeldt har hittills under tre år sänkt skatten med 85 miljarder. Och nu talar Moderaterna om ytterligare sänkning av inkomstskatten med 10-15 miljarder. Samtidigt vill Centern sänka arbetsgivaravgifterna. Kristdemokraterna driver kravet att pensionärernas ska kompensera (förmodligen genom skattesänkningar). […]
Att Fredrik Reinfeldt driver ytterligare skattesänkningar i en djup recession vittnar inte om pragmatism utan traditionell moderat dogmatism.

Det är just så här jag sett på den moderata strategin. När man lägger om kursen i ett land där allt högre skatteuttag länge setts som självklarheter måste avvänjningen av missbruket ske tryggt och i ordnade former.
Det faller inte NSD in att sänkta skatter är den bästa formen av stimulanser i långkonjunktur. Socialister vill att det är staten som ska få ta på sig spenderbyxorna och köpa konkursfärdiga industrier och pumpa in skattepengar i produktion som ingen vill köpa. Det har kallats Keynesianism, expansion i lågkonjunktur (men socialisterna glömmer detta kräver återhållsamhet i högkonjunktur).
Självklart är det betydligt bättre att låg- och medelinkomsttagarna får behålla en större andel av sin lön och på det sättet kan stimulera ekonomin. Den är ju — trots allt — till för människor, inte för staten.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen