Senaste skotten i krig på svensk mark

bron över Pitsund idagIdag för 200 år sedan skedde den sista eldstriden i finska kriget på svensk mark. Den brukar kallas ”affären vid Pitsund” och ägde rum 25 augusti 1809 söder om Piteå. Ett 40-tal soldater skadades, 13 ryssar och 6 svenskar dog och sju ryssar tillfångatogs.
Ryssarna hade retirerarat norrut efter förlusten vid Ratan i Västerbotten den 20 augusti 1809. Svenskt förband på bara 150 man försökte, via landstigning från fregattskeppet Jarramas på Piteälvens norra strand vid Pitsund, försvåra de ryska styrkornas framfart. Detta genom att bränna bron över älven. De svenska styrkorna anlände dock för sent och ryssarna fanns redan i stor numerär på båda sidor om älven. Efter hård men kort eldstrid drog sig de svenska trupperna tillbaka till skeppet.
Norrbottens-Kuriren skriver i I Pitsund tog kriget med ryssarna slut:

— Striderna i Pitsund var egentligen inte så märkvärdiga, annat än att det är de sista skott som skjutits i krig i Sverige. Däremot var Norrbotten några månader formellt ockuperat och en del av Ryssland. General Kamenskij var guvernör, säger militärhistorikern Lars Gyllenhaal.

På temasiten Märkesåret 1809 skriver man:

Ungefär en vecka efter striden i Pitsund träffades de ryska och svenska generalerna Kamenskij och Sandels. Tillsammans kom de överens om vapenstillestånd. Detta sägs vara den sista reguljära striden mellan ryska och svenska soldater under Finska kriget. Det är också den senaste reguljära striden som ägt rum på svensk mark.

Det blir dock fler strider med svensk trupp åren därpå, men då på utländsk mark i Tyskland och Norge.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen