S vill höja skatten – och knäcka återhämtningen

Även om den branta konjunkturnedgången har bromsats upp och vissa ljusglimtar kan skymtas pekar Sydsvenska Dagbladet på att problemen ännu inte är över:

Svenskt Näringsliv väntar sig att effekterna av de expansiva politiska satsningarna börjar klinga av under nästa år. Samtidigt går trenden mot en starkare krona, spår Erik Penser bankaktiebolag. SBAB tror att den kortaste boräntan kan närma sig 3 procent under 2011. Det sker i så fall samtidigt som arbetslösheten – enligt samtliga tre bedömare – når sin topp.

I detta läge talar den rödgröna oppositionen om skattehöjningar. I ledaren Sahlin måste skatteplanera skriver Sydsvenskan:

Då borde [Mona Sahlin] – i konsekvensens namn – ge besked om tänkt skattepolitik redan nu. Ovisshet om vad som väntar hämmar konsumtionen, som är ett svåröverskattat smörjmedel när de ekonomiska hjulen går trögt.
Rejält höjd skatt i en utdragen lågkonjunktur just som arbetslöshet och boendekostnader stiger?
Börjar den framtidsbilden få spridning kan svenskarnas grepp om pengarna gå från hårt till krampaktigt. Oavsett om det finns fog för förväntningarna eller ej. Mona Sahlin behöver skatteplanera.

Det är oansvarigt och ett svek mot landet när Mona Sahlin & Co inte talar klartext om hur mycket köpkraft de tänker dra in från låg- och normalinkomsttagare. Man anser ju att pengar i löntagarnas händer, i form av lägre skatt, är ”slöseri”.
Tycker svenska folket det? Det kan bli en intressant valrörelse…
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen