S är beroende av SD för att fälla regeringen

KG Bergström levererade i SVT:s morgonsoffa (se 14.50 min in i bandet) en för Socialdemokraterna vinklad bild av vad som händer om Sverigedemokraterna kommer in i Riksdagen och blir vågmästare:

— Reinfeldt kan sitta kvar [om valresultatet blir som senaste sifo-mätningen] och jag skulle tippa att de rödgröna kräver misstroendeomröstning. Och då är det Sverigedemokraterna som avgör. Då är frågan om dom ger Reinfeldt passivt stöd […]. Det andra alternativet är att Sverigedemokraterna ansluter sig till de rödgröna och fäller Reinfeldt-regeringen. Då blir nästa alternativ att talmannen ger Mona Sahlin uppdrag att bilda regering […] Då tror jag det blir blocköverskridande uppgörelser.

Det som är felet i denna beskrivning är att Socialdemokraterna bara har anledning att kräva misstroendeförklaring om de avser att söka aktivt stöd hos Sverigedemokraterna. Det är meningslöst för S att lägga fram sådant krav om inte SD är med på vagnen, för utan SD kan inte S-V-MP fälla sittande regering.
Genom att lägga fram krav på misstroendevotum gör sig Socialdemokraterna beroende av Sverigedemokraterna.
Alltså kan det uppdrag från talmannen, som KG Bergström talar om, till Mona Sahlin om att bilda regering bara, enbart och uteslutande ske sedan Socialdemokratin redan fått aktivt stöd av Sverigedemokraterna.
Och ska vi ta Mona Sahlin på orden, tänker inte S göra sig beroende av SD, och det betyder att S inte kommer att lägga fram krav på misstroendevotum. Vilket betyder att Alliansen regerar vidare, utan att ha sökt stöd från någon, i enlighet med grundlagens bestämmelser. Bara om S-V-MP och SD röstar tillsammans fälls regeringens förslag.
Så när allt kommer omkring, vore det kanske bäst för oppositionen om Alliansen fick förnyad majoritet i valet….
Se mer: Tänker S samarbeta med SD för att fälla regeringen? Bara så undviker S samarbete med SD.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen