Kampen mellan norska statsministerkandidater

Under valrörelsen har sittande statsminister Jens Stoltenberg (Arbeiderpartiet) stärkt sin ställning i valmanskåren, enligt en ny opinionsmätning i Dagbladet, Statsministeren har styrket stillingen etter to ukers valgkamp.
Men när man jämför de tre mest tänkbara statsministrarna efter valet om två veckor är det ändå förhållandevis jämt:

49 procent av alla väljare menar att Stoltenberg har gjort en gott jobb för Arbedierpartiet, medan 41 procent av väljarna anser att Siv Jensen har gjort ett gott jobb för Fremskrittspartiet i valrörelsen. Därefter följer 32 procent som anser att Erna Solberg har gjort ett gott jobb för Høyre.

När det gäller partiernas stöd har den rödgröna regeringen knappat in på oppositionen, men de senaste opinionsmätningarna visar att oppositionen får 49,7 procent och sittande regering 47,4 procent.
Om den sittande regeringen förlorar majoriteten spekuleras det i att Siv Jensen kan komma att bilda en tvåpartiregering med sitt Fremskrittsparti och Høyre, eftersom de små borgerliga partierna sagt sig inte vilja se Jensen som statsminister. Ett annat alternativ är att Erna Solberg bildar trepartiregering med det tre borgerliga partierna Høyre, Kristelig folkeparti och liberala Venstre.
En tredje lösning, om inget av dessa alternativ visar sig kunna förhandla fram gemensamt regeringsprogram, kan det bli så att Jens Stoltenberg fortsätter som statsminister i en enpartiregering i minoritet.
Mer i bloggen: Norska valrörelsen i blixtbelysning, (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen